Opinie: Een oproep tot waardering – Parbode Sneak Peek – Parbode Magazine

Opinie: Een oproep tot waardering – Parbode Sneak Peek – Parbode Magazine

 Eind oktober bezocht ik een masterclass genaamd ‘Slimmere politiek in Suriname: hoe?’. Een dame in de zaal opperde dat we allereerst ‘het egoïsme’ moeten aanpakken. Wie een land, bedrijf of zijn eigen leven goed wil besturen, moet het eigenbelang aan de kant durven (!) schuiven. Maar hoe doe je dat? Hoe kunnen we elkaars gedrag positief beïnvloeden?

Hoewel er gedurende de masterclass geen eenduidig antwoord of magische oplossing uit de bus kwam, lieten de vragen me niet los. Thuis vormden ze voer tot nadenken, tot het antwoord uit het niets opdook: waardering is de sleutel.
De mens is van nature een egoïstisch wezen. Het is pas wanneer ons medeleven voor iemand anders onze eigen snaar raakt, dat we in opstand (durven) komen. Denk maar aan de vermoorde Monalisa Maynard en de honderden vrouwen die op straat kwamen, nog niet te spreken over het debat dat nadien – tot in het parlement – losbarstte.
Iets doen omdat je het wil doen zonder het te moeten, is niet vanzelfsprekend. Maar een oprechte ‘dankjewel’, glimlach of klein compliment is geheel gratis en doet niemand pijn. Het is daarom de eerste stap op weg naar de magische oplossing.
Een compliment maakt het wezenlijke verschil in je zogenaamde ‘cirkel van invloed’. Dat mag je gerust letterlijk nemen. Hoe meer een persoonlijkheid haar licht schijnt op haar omgeving, hoe groter de cirkel van invloed wordt. Je hoeft daarvoor geen (bekende) naam te hebben, noch is de cirkel afhankelijk van leeftijd, ras, geslacht, seksuele geaardheid of kleur van ogen. Al wat je ervoor moet doen, is geboren zijn.
Complimenteren is een positieve manier om je cirkel van invloed te vergroten.

Lees het hele artikel in het januarinummer van Parbode
………… (Parbode)


Lees verder

Bron: Parbode.com

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation