Assembleelid Jogi: president Bouterse is brutaal

VHP-assembleelid Mahinder Jogi vindt president Desi Bouterse brutaal met zijn uitspraken over (pg) Roy Baidjnath Panday. “Bouterse moet niet denken dat de pg in dienst is van een persoon, maar hij is in dienst van de gemeenschap”, zegt de volksvertegenwoordiger in gesprek met Suriname Herald.
Wanneer Bouterse moeite heeft met zaken moet hij dat niet tijdens een toevallige persconferentie bekendmaken, maar in de rechtszaal. Hij heeft genoeg ruimte gehad om dat te doen, benadrukt Jogi. “Die kansen heeft hij verspeeld totdat het proces nu een bepaald punt heeft bereikt. Op een persconferentie zeggen dat mensen hem een proces willen aansmeren, is een president niet waardig.” Jogi vraagt zich af waarom Bouterse de afgelopen tien jaar niet in de rechtszaal is geweest om daar zijn pleidooi te houden. “Komt dit doordat hij bang is of omdat hij geen ballen heeft?”
Met deze uitspraken wil president Bouterse als hoogste gezag in het land weer de rechtstaat in gevaar brengen. Hij heeft dat eerder al uitgehaald door de proberen om de huidige pg te ontslaan. Dat is niet gelukt nadat de samenleving haar stem heeft laten horen. “Bouterse moet zijn mond houden en zich netjes gedragen zoals het hoort. Dit siert een president van een land niet door zich in te mengen met processen van het Openbaar Ministerie en daarnaast topambtenaren op deze wijze door het slijk te halen”, meent Jogi.
President Desi Bouterse tijdens de persconferentie op het presidentiële paleis. Foto: Suriname HeraldDe pg heeft woensdag in ABC actueel de bewering van president Bouterse tegengesproken dat hij hem geadviseerd zou hebben om artikel 148 van de grondwet te gebruiken om daarmede het Decemberstrafproces te beëindigen. Baijnath Panday zei dat het idee om artikel 148 te gebruiken niet van hem komt. De president maakte in juni 2016 gebruik van artikel 148 om in het belang van de staatsveiligheid de pg bevelen te geven in het Decemberstrafproces.
Bouterse vond dat de buitenwerkingstelling van de Amnestiewet door de krijgsraad heeft geleid tot een constitutionele crisis. De krijgsraad was volgens de president niet bevoegd om het besluit te nemen omdat De Nationale Assemblee in 2012 de Amnestiewet had aangenomen.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald

vertaal, translate,翻译,traduction,traducción,translation